Honing van onze eigen bijen

Eetcafé ’t Folk oogst honing van eigen bijen

We hebben er 100.000 extra werknemers bij! Sinds kort staan er twee bijenkasten achter het restaurant. Er verdwijnen steeds meer bijenkolonies, en daar willen wij iets aan doen. Onze eigen honing zal je kunnen kopen in het restaurant én kokkin Myriam zal de verse honing gebruiken in onze gerechtjes. Meer korte keten kan bijna niet.

Samen met Imkerij Honeybeez uit Wevelgem lieten we twee bijenkasten plaatsen op festivalweide De Voute, aan de achterkant van Eetcafé ’t Folk. De twee bijenkasten zijn samen goed voor zo’n 100.000 bijen. Ze staan in een groene omgeving, met voldoende bloemen waar bijen, vlinders en andere insecten van houden.

Bijenkolonies verdwijnen

Tijdens het ‘seizoen’, namelijk van april tot eind september, worden de kasten regelmatig gecontroleerd. Buiten het seizoen worden de bijen maximaal met rust gelaten. Voor bezoekers is er helemaal geen gevaar: bijen zijn zachtaardige dieren. Ze kunnen niet steken. En in tegenstelling tot wespen worden bijen niet aangetrokken tot voedsel of drank. Jammer genoeg verdwijnen er steeds meer bijen in ons land…

Korte keten

Met Eetcafé ’t Folk gaan we bewust voor duurzame keuzes. Het doorspoelen van toiletten gebeurt met water uit onze regenwaterput, ons afval wordt maximaal gescheiden ingezameld, we schenken aandacht aan veggie en vegan maaltijden en streekproducten. Dit lijken eenvoudige inspanningen, maar ook die maken het verschil. Het plaatsen van de bijenkasten sluit hier naadloos bij aan, want dankzij de bijenkasten bevorderen we de biodiversiteit.

Van onze bijenkasten maken de imkers zo’n 15 kilogram honing, puur, onverhit en onbewerkt. De eerste oogst is intussen gebeurd. Het is de bedoeling om de potjes honing zo snel mogelijk te koop aan te bieden in het restaurant, zodra de coronamaatregelen het toelaten. En we zullen de honing natuurlijk ook gebruiken in onze gerechtjes. Zo dragen we bij tot een lokale, groene economie. Meer korte keten kan bijna niet. Nu is het aan jou om eens te komen proeven :-)

Tot snel!
Marleen, Christel & Myriam
- Team Eetcafé 't Folk